Jamarska zveza Slovenije - JZS

~ 1889 ~

Kontakt

Jamarska zveza Slovenije
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
 
Tel:  01/42-93-440
Fax: 01/42-93-440
 
Uradne ure: vsak četrtek med 18. in 20. uro v prostorih Katastra jam JZS na Zeleni poti v Trnovem v Ljubljani.

Prijavno okno

Aktiviranje JRS 20120311

NAZIV AKTIVNOSTI: Reševanje – Škamprlova jama pri Sežani

DATUM AKTIVNOSTI: 11.03.2012

VODJA: Igor Benko

POVZETEK:

V nedeljo, 11. 3. 2012, so člani Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije (JZS) posredovali pri nesreči italijanskega jamarja v Škamprlovi jami v bližini Sežane.

Ob 17:30 so bili člani reševalnega centra Sežana obveščeni, da se je v tej jami zgodila nesreča. Po prvih informacijah, ki jih je slovenski center za obveščanje prejel od italijanskega, kamor so jamarji klicali na pomoč, je imel jamar poškodovano nogo. Kontakt, ki so ga reševalci dobili, je bil žal napačen (neobstoječa številka), tako da podrobnosti o nesreči ni bilo mogoče dobiti pred prihodom prvih reševalcev na kraj nesreče. Zato sta bila poleg RC JRS Sežana takoj aktivirana tudi RC JRS Postojna in Tolmin.

Preko italijanskih kanalov so reševalci kmalu uspeli izvedeti za identiteto ponesrečenega in to, da je v pripravljenosti tudi ekipa tržaških jamarskih reševalcev. Ob upravičeni domnevi, da bodo poleg sežanske ekipe oni lahko pred jamo zelo hitro (neposredna bližina), jim je vodje intervencije dovolil sodelovati v intervenciji.

Prvoprispeli reševalec je izvedel, da je po spustu z zadnjega prepenjališča nad dnom vhodnega brezna 72-letni jamar začel klicati na pomoč, druga dva jamarja pa sta mu poskušala pomagati. Ko se je drugi udeleženec spustil do njega, se je ponesrečeni jamar še pogovarjal z njim, kasneje pa je izgubil zavest. Jamarski kolega ga je začel oživljati, pri tem sta mu po prihodu pomagala tudi sežanska reševalca, vendar nesrečnemu Italijanu ni bilo več pomoči. Smrt je potrdil tudi jamarski reševalec zdravnik, ki se je po prihodu spustil v brezno do ponesrečenega.

Truplo umrlega italijanskega jamarja so ob 22. uri dvignili na površje ter ga predali ustreznim službam.

V reševalni akciji so poleg JRS sodelovali tudi italijanski jamarski reševalci, gasilci Centra za gasilsko in reševalno dejavnost Sežana, reševalna postaja NMP iz Sežane ter nekaj jamarjev iz JD Sežana in od drugod. Prisotni so bili tudi pripadniki policije, ki je morala preveriti ali obstaja sum kaznivega dejanja.