Jamarska zveza Slovenije - JZS

~ 1889 ~

Kontakt

Jamarska zveza Slovenije
Lepi pot 6
1000 Ljubljana
Slovenija
 
Tel:  01/42-93-440
Fax: 01/42-93-440
 
Uradne ure: vsak četrtek med 18. in 20. uro v prostorih Katastra jam JZS na Zeleni poti v Trnovem v Ljubljani.

Prijavno okno

Aktiviranje JRS 20170501

NAZIV AKTIVNOSTI: Intervencija - Brezno pri cerkvi

DATUM AKTIVNOSTI: 01.05.2017

VODJA: Damijan Šinigoj

POVZETEK:

1. maja okoli desete ure je bila Jamarska reševalna služba Slovenije naprošena za pomoč pri iskanju pogrešane osebe, za katero so sumili, da bi lahko padla v jamo Brezno pri cerkvi v kraju Špeharji v občini Črnomelj.
Jamar reševalec se je v brezno spustil ob 11.20 uri in kmalu sporočil, da se pogrešana oseba nahaja v jami in da je živa. Takoj se je sprožilo alarmiranje Jamarske reševalne službe, v brezno pa se je spustil še en jamar reševalec in skupaj sta poškodovani osebi nudila prvo pomoč. Vhodno vertikalno brezno jame z dokaj širokim vhodom je globoko okoli 25 metrov, na dnu pa se jama nadaljuje s strmim meliščem, ki je dokaj onesnaženo z različnimi odpadki in vejevjem, kar je poleg neverjetne sreče verjetno tudi pripomoglo k preživetju poškodovanke, predvsem večji kosovni odpadki pa so reševanje še dodatno otežili.
Reševalca sta ob robu dvorane očistila prostor, kamor sta potem premaknila poškodovanko in jo polegla na transportni vreči in jamarski kombinezon, ki ga je slekel eden od reševalcev, da se ni še bolj podhladila, potem pa sta oskrbela dve večji rani na glavi, ki sta krvaveli in imobilizirala zlomljeno roko v zapestju. V jamo smo potem poslali še nekaj odej in to je bilo vse, kar smo lahko storili do prihoda zdravnice Jamarske reševalne službe. Ker pa je ženska vse bolj tožila zaradi bolečin, tudi v prsih, kolku in gležnju, smo s pomočjo vrvne tehnike v jamo spustili medicinskega tehnika nejamarja, ki ji je dal nekaj za omilitev bolečin ter preveril še ostale poškodbe in jih oskrbel, kolikor jih je lahko.
Do 13. ure so bili vsi jamarski reševalci iz štirih reševalnih centrov na kraju dogodka in so že postavili vse reševalne manevre, zdravnica Vesna Milojević, jamarska reševalka, pa se je v jamo spustila ob 13.40.
Poškodovanko so stabilizirali in spravili v nosila, izvlek se je začel ob 14.23, po sedmih minutah so bila nosila zunaj, poškodovanko so prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj ter kasneje ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči, ki so jo prepeljali v UKC Ljubljana.
Zadnja jamarska reševalka je iz jame prišla ob 15. uri.
V akciji je sodelovalo 19 pripadnikov Jamarske reševalne službe iz reševalnih centrov Novo mesto, Ljubljana, Kranj in Postojna. Sodelovali so tudi policisti PU Novo mesto, gasilci PGD Črnomelj, Vinica, Stari Trg, Prelesje, Sinji Vrh in Radenci ter ekipi NMP in HeNMP.

Izbor člankov iz medijev